Bulut Bilişim (Cloud Computing) nedir?

Bulut Bilişim, fiziksel olarak bilgi işlem kaynaklarına sahip olmak yerine, bilgi işlem gücünü (CPU, RAM, Ağ Hızları, Depolama, İşletim Sistemi yazılımı) bir ağ üzerinden (genellikle internet üzerinden) hizmet olarak sunmak şeklinde tanımlanabilir.

Örnek: AWS, Azure, Google Cloud

Bir otobüs veya trenle seyahat etmeye karar verdiğinizde, gideceğiniz yere bir bilet alır ve gideceğiniz yere ulaşıncaya kadar koltuğunuza yaslanır ve yolculuğunuzun keyfini çıkarırsınız. Aynı şekilde diğer yolcular da sizin gibi aynı otobüse bilet alır ve seyahat ederler ve sizi rahatsız etmezler. İneceğiniz yere geldiğinizde otobüsten inip şoföre teşekkür edersiniz. Bulut bilişim, farklı kullanıcılar için veri ve bilgi taşıyan ve servisini minimum maliyetle kullanmanıza izin veren otobüs gibidir.

Bulut bilisim nedir?
Image by Tumisu

Neden Bulut Bilişim?

Bilgisayar ve Mobil kullanıcı sayısındaki artışla birlikte, veri depolama ihtiyacı tüm alanlarda öncelik haline gelmiştir. Büyük ve küçük ölçekli işletmeler verilerini geliştirmeye devam ediyorlar ve bu verileri korumak için büyük miktarda paralar harcıyorlar. BT altyapısının ve destek hizmetinin yüksek maliyetini karşılamak tüm işletmeler için mümkün olmayabilir. Onlar için Bulut Bilişim çok daha ucuz çözümler sunar. Ayrıca bulut bilişim, veri depolama ve hesaplamadaki etkinliği ve daha az bakım maliyeti ile birlikte büyük işletmelerin de dikkatini çekmeyi başardı.

Bulut bilişim, kullanıcı tarafındaki donanım ve yazılım talebini azaltır. Kullanıcının çalışması gereken tek şey, Web tarayıcısı kadar basit olabilen bulut bilişim sistemleri arayüz yazılımıdır, gerisini Bulut ağı halleder. Aslında hepimiz bulut bilişimi yıllardır deneyimliyoruz, kullandığımız popüler bulut hizmetlerinden bazıları gmail, hotmail veya yahoo gibi posta hizmetleridir örneğin.

E-posta hizmetine erişirken verilerimiz bilgisayarımızda değil bulut sunucusunda saklanır. Bulutun arkasındaki teknoloji ve altyapıyı bilmemize gerek yoktur. Bulut hizmetleri, kullanıcı dostu ve işlevsel olduğu sürece HTTP, XML, Ruby, PHP veya diğer herhangi bir teknolojiye dayanmasının çok fazla önemi yoktur. Bireysel kullanıcı masaüstü, dizüstü bilgisayar veya mobil cihaz gibi kendi cihazlarından bulut sistemine bağlanabilir.

Sınırlı kaynaklara sahip küçük işletmeler Bulut bilişimi etkin bir şekilde kullanır, bu sayede daha önce ulaşamadıkları teknolojilere daha az maliyetlerle erişim sağlamış olurlar. Bulut bilişim, küçük işletmelerin bakım maliyetlerini kâra dönüştürmelerine yardımcı olur.

Şirket içi BT sunucusu kullanıyorsanız, sistemin sorunsuz çalışmasını sağlamak için çok dikkat etmeniz gerekir. Herhangi bir teknik aksaklık durumunda sorumlu tamamen sizsiniz; onarım için zaman ve para gerekecektir. Oysa bulut bilişimde servis sağlayıcı, teknik hataların tüm sorumluluğunu üstlenir.

Bulut Bilişimin Faydaları

Maliyet tasarrufu, birçok kuruluş tarafından bulut hizmetlerinin benimsenmesinin başlıca nedenidir. Bulut bilişim, hizmetleri ihtiyaca göre kullanma ve yalnızca kullandığınız kadar ödeme yapma imkanı sunar size. Bulut bilişim sayesinde BT operasyonlarını kurum içi kaynaklar olmadan dış kaynaklı bir birim olarak çalıştırmak mümkün hale gelir.

Bulut bilişimin avantajları şunlardır:

  • Kullanıcılar için daha düşük BT altyapısı ve bilgisayar maliyetleri
  • Geliştirilmiş performans
  • Daha az bakım sorunu
  • Anında yazılım güncellemeleri
  • İşletim sistemleri arasında gelişmiş uyumluluk
  • Yedekleme ve kurtarma
  • Performans ve Ölçeklenebilirlik
  • Artırılmış depolama kapasitesi
  • Artırılmış veri güvenliği

Bulut Türleri

  1. Özel Bulut: Burada, bilgi işlem kaynakları belirli bir kuruluş için özel olarak istihdam edilir. Bu yöntem daha çok şirket içi etkileşimler için kullanılır. Bilgi işlem kaynakları aynı kuruluş tarafından yönetilir, sahiplenilir ve işletilir.
  2. Topluluk Bulutu: Burada, bilgi işlem kaynakları bir topluluk ve kuruluşlar için istihdam edilir.
  3. Genel Bulut: Bu bulut türü genellikle B2C (İşletmelerden Tüketiciye) türü etkileşimler için kullanılır. Burada bilgi işlem kaynağı devlete, bir akademiye veya ticari bir kuruma aittir ve onlar tarafından yönetilir ve işletilir.
  4. Hibrit Bulut: Bu bulut türü her iki etkileşim türü için de kullanılabilir - B2B (İşletmeler Arası) veya B2C (İşletmelerden tüketiciye). Bilgi işlem kaynakları farklı bulutlarla birbirine bağlandığından bu dağıtım yöntemine hibrit bulut adı verilir.

Bulut Bilişim Servisleri

Üç büyük Bulut Bilişim Servisi vardır:

  • Servis Olarak Yazılım (SaaS)
  • Servis Olarak Platform (PaaS)
  • Servis Olarak Altyapı (IaaS)

Farklı iş gereksinimlerine göre bu bileşenlerin bir kısmı veya tamamı kullanılır.

SaaS (Servis Olarak Yazılım)

SaaS veya Servis olarak yazılım, uygulamaların bir satıcı veya servis sağlayıcı tarafından barındırıldığı ve bir ağ (internet) üzerinden müşterilere sunulduğu bir yazılım dağıtım modelidir. SaaS, Servis Odaklı Mimariyi (SOA) veya Web Hizmetlerini destekleyen temel teknolojiler olarak giderek yaygınlaşan bir dağıtım modeli haline gelmektedir. Bu hizmet, internet üzerinden dünyanın her yerindeki kullanıcılar tarafından kullanılabilir.

Geleneksel olarak, yazılım uygulamasının önceden satın alınması ve ardından bilgisayarınıza yüklenmesi gerekiyordu. Öte yandan SaaS kullanıcıları, yazılımı satın almak yerine, genellikle aylık olarak internet üzerinden abone olurlar.

Belirli bir yazılıma erişmesi gereken herkes, isterse şirketteki binlerce çalışan olsun, kullanıcı olarak abone olabilir. SaaS tüm internet özellikli cihazlarla uyumludur.

Muhasebe, satış, faturalama ve planlama gibi birçok önemli görev SaaS kullanılarak gerçekleştirilebilir.

PaaS (Servis Olarak Platform)

Servis olarak platform, geliştiricilerin uygulama ve hizmetler oluşturmasına olanak tanıyan bir platform ve ortam sağlar. Bu hizmet bulutta barındırılır ve kullanıcılar tarafından internet üzerinden erişilir.

Basit bir ifadeyle, okulunuzdaki öğretmen tarafından farklı boyalar, farklı boya fırçaları ve kağıtların sağlanması ve sizin de bu araçları kullanarak kendi istediğiniz resmi yapmanız gibidir.

PaaS hizmetleri sürekli güncellenir ve yeni özellikler eklenir. Yazılım geliştiricileri, web geliştiricileri ve işletmeler PaaS'tan yararlanabilir. Uygulama geliştirmeyi destekleyen bir platform sağlar. Yazılım destek ve yönetim hizmetleri, depolama, ağ oluşturma, dağıtma, test etme, ortak çalışma, barındırma ve uygulamaların bakımı gibi özellikler içerir.

IaaS (Servis Olarak Altyapı)

IaaS (Servis Olarak Altyapı), PaaS (Servis Olarak Platform) ile birlikte bulut bilişimin temel hizmet modellerinden biridir. İnternet üzerindeki sanallaştırılmış bir “bulut” ortamında bilgi işlem kaynaklarına erişim sağlar. Sanal sunucu alanı, ağ bağlantıları, bant genişliği, yük dengeleyiciler ve IP adresleri gibi bilgi işlem altyapısı sağlar. Donanım kaynağı havuzu, genellikle çok sayıda veri merkezine dağıtılan birden çok sunucudan ve ağdan oluşur. Bu da, IaaS'ye daha fazla kaynak ve güvenilirlik sağlar.

IaaS (Servis olarak Altyapı), bilgi işlem için eksiksiz bir pakettir. BT altyapısında maliyet düşürmek isteyen küçük ölçekli işletmeler için IaaS en iyi çözümlerden biridir. İşletme sahibi IaaS kullanarak, yeni donanım, sabit diskler, ağ bağlantıları, harici depolama aygıtları, bakım gibi yıllık masraflardan kurtulmuş olur.

RELATED POSTS

You may also like

Let's talk about how we can transform your business!
Get in touch with our team
info@smartmind.com.tr