Derin Web ve Karanlık Web (Deep Web – Dark Web) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Konuya başlamadan önce hemen hemen herkesin kullandığı web nedir onu anlamaya çalışalım. Her gün, birçok işimiz için kullandığımız internet ağıdır aslında. İndekslenmiş web uygulamalarını taleplerimiz doğrultusunda bize gösteren bir ağdır. Bu ağ Yüzey Web (Surface Web) veya Açık Web (Open Web) olarak tanımlanır.

Deep Web - Dark Web
Image by Gerd Altmann

Derin Web (Deep Web) Nedir?

Derin web, her gün kullandığımız, normal arama motorları tarafından indekslenmiş web içeriklerinin dışında kalan web içeriklerinin tamamıdır. Buradaki içeriğin normal kullanılan web’ten 2000 kat fazla olduğu düşünülmektedir. Internet dünyasındaki en kapsamlı ve geniş bilgi havuzudur. Buradaki websiteleri standart arama motorları tarafından indekslenmez ve kullanıcıya gösterilmez, bunun için başka program ve tarayıcılara ihtiyacınız vardır.

Derin web açık web’in (Surface Web) altında yer alır ve tüm web sitelerinin yaklaşık % 90'ını oluşturur. Bu ağ, normal yüzey web ağından çok daha büyük içerik barındırır. Buzdağının suyun altında kalan bölümü gibi düşünebiliriz. Bu gizli web o kadar büyüktür ki, kaç sayıda web sitesinin etkin olduğunu tahmin etmek neredeyse imkansızdır.

Günümüzde kullandığımız arama motorları yalnızca yüzeye yakın web sitelerini yakalayabilen küçük balıkçı tekneleri gibidir. Akademik dergilerden, özel veri tabanlarına, ayrıca yasadışı içeriğe kadar her şey derin web’te yer alır ve normal arama motorları tarafından ulaşılamaz. Derin web, karanlık web (dark web) olarak bilinen kısmı da içerir.

Pek çok haber kaynağı "deep web" ve "dark web" 'i birbirinin yerine kullansa da derin web’in çoğu kısmı tamamen yasal ve güvenlidir.

"Derin web" terimi, arama motorları tarafından tanımlanamayan tüm web sayfalarını ifade eder. Derin web siteleri şifrelerin veya diğer güvenlik duvarlarının arkasına gizlenebilirken, diğerleri arama motorlarına kendilerini "taramamalarını" söyler. Görünür bağlantılar olmadığı için bu sayfalar çeşitli nedenlerle daha gizlidir.

Derin Web’in büyük bir kısmındaki “gizli” içeriği genellikle daha temiz ve daha güvenlidir. Örneğin, çevrimiçi bankacılık işlemleri yaparken eriştiğiniz sayfalar da derin web'in bir parçasıdır. Ayrıca, bunlar bilgisayarınız veya güvenliğiniz için hiçbir tehdit oluşturmaz. Bu sayfaların çoğu, kullanıcı bilgilerini ve gizliliğini korumak için açık web'den gizli tutulur, örneğin:

  • Bankacılık ve emeklilik gibi finansal hesaplar
  • E-posta ve sosyal mesajlaşma hesapları
  • Özel kurumsal veritabanları
  • Tıbbi belgeler
  • Yasal dosyalar

Derin web’in daha derinlerine inilmesi beraberinde bazı tehlikeleri de getirir. Derin web'in bazı bölümleri yerel kısıtlamaların aşıldığı ve kendi yerel alanlarında bulunmayabilecek TV veya film hizmetlerine erişim fırsatı sunar. Korsan müzik indirmek veya henüz sinemalarda olmayan filmleri çalmak için biraz daha derine inmek gerekebilir.

Web'in karanlık ucunda, daha tehlikeli içerikler ve etkinlikler bulabilirsiniz. Tor web siteleri, “karanlık web” olarak da kabul edilen ve yalnızca anonim bir tarayıcıyla erişilebilen derin web'in en ucunda yer alır.

Derin web güvenliği, ortalama bir internet kullanıcısı için karanlık web güvenliğinden daha önemlidir, çünkü kazara tehlikeli alanlarla karşılaşabilirsiniz: Deep web'in birçok kısmına normal internet tarayıcıları ile de erişim mümkündür. Bu durumda kullanıcılar kazara kendilerini bir korsan sitesinde, politik olarak radikal bir forumda veya rahatsız edici derecede şiddet barındıran bir sitede bulabilir.

Karanlık Web (Dark Web) nedir?

Karanlık Web, Derin Web’in normal tarayıcılarda ve normal arama motorlarında bilerek gösterilmeyen kısmıdır. Burada tüm veriler şifrelenmiştir. Bu içeriklere erişebilmek için özel yazılımlara, konfigürasyonlara, şifrelere ve özel yetkilendirmelere ihtiyacınız vardır. Tor, I2P, Freenet gibi yalnızca özel bir web tarayıcıları ile erişilebilen maskelenmiş IP adreslerini kullanır.

Dark web, derin web’in en ucundaki bölümdür, normal Yüzey Web’ten (Surface Web) daha küçütür, buz dağının alt kısmının en uç noktası olarak tanımlayabiliriz.

Bununla birlikte, karanlık web (dark web), derin web’in içinde çok az kişinin etkileşime girebileceği ve hatta görebileceği çok gizli bir bölümüdür. Başka bir deyişle, derin web, karanlık web de dahil olmak üzere doğru yazılımla erişilebilen yüzeyin altındaki her şeyi kapsar.

Karanlık web’in yapısı, onu anonim (Takip edilemez veya takip edilmesi zor) bir sığınak yapar:

  • Yüzey web arama motorları tarafından web sayfası indekslemesi yapılmaz. Google ve diğer popüler arama araçları, karanlık web'deki sayfaların sonuçlarını bulamaz veya görüntüleyemez.
  • Rastgele bir ağ altyapısı aracılığıyla "sanal trafik tünelleri" kullanır.
  • Geleneksel tarayıcılar tarafından erişilemez. Ayrıca, güvenlik duvarları ve şifreleme gibi çeşitli ağ güvenliği önlemleriyle daha da gizlenir.

Genellikle Dark web, suç kastıyla veya yasa dışı içerikle ve kullanıcıların yasa dışı mal veya hizmetleri satın alabilecekleri "ticaret" siteleriyle ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, yasal taraflar da bu içeriklerden yararlanmıştır.

Güvenlik söz konusu olduğunda, Derin Web tehlikeleri ile Dark Web tehlikeleri farklıdır. Der,n Web’in büyük bir kısmında yasa dışı siber faaliyetlere kolaylıkla rastlanamaz, ancak ararsanız çok daha aşırı ve tehdit edici olabilir. Dark web'in tehditlerinden önce, kullanıcıların bu sitelere nasıl ve neden eriştiğini inceleyelim.

RELATED POSTS

You may also like

Let's talk about how we can transform your business!
Get in touch with our team
info@smartmind.com.tr