Günümüz teknolojisi hızla gelişiyor, hızlı değişim ve ilerleme sağlıyor. Bununla birlikte, gelişen sadece teknoloji değil; COVID-19'un patlak vermesiyle birlikte çok daha fazla şey değişti hayatımızda. Ve bu, BT profesyonellerinin gelecekteki temassız dünyada rollerinin çok daha önemli olacağının sinyallerini de vermiş oldu.
Yapay zeka, doğal dil işleme ve makine öğrenimindeki gelişmelerin 2023'te daha yaygın hale geleceği düşünülmektedir. Ayrıca 5G'nin gelecekte yaşamımızda ve çalışma şeklimizde devrim yaratacağı da aşikardır.
Peki bu sizin için ne anlama geliyor? Kısaca, gelişmekte olan teknoloji trendleri ile uyumlu bir şekilde kendinizi güncel tutmanız gerektiği anlamına geliyor. Ayrıca, gelecekte iş bulmak için hangi becerilere sahip olmanız gerektiğini bilmeniz ve oraya nasıl gideceğinizi öğrenmeniz gerektiği anlamına da geliyor.
1. Bilgi İşlem gücü (Computing Power)
Hemen hemen her cihaz ve cihazın bilgisayarlaştırılmasıyla birlikte, bilgi işlem gücünün önemi dijital çağdaki yerini çoktan aldı. Veri bilimi uzmanları, şu andaki bilgi işlem altyapısının önümüzdeki yıllarda çok daha iyiye doğru gelişeceğini tahmin etmektedirler. Şu an için 5G'ye sahibiz; daha fazla güç ve bizi çevreleyen cihazlarla birlikte 6G çağına adım atmak üzereyiz. Bu alan, veri biliminden robotik ve BT yönetimine kadar en büyük istihdam yüzdesine sahip olacaktır. Cihazlarımız ne kadar fazla bilgi işleme ihtiyaç duyarsa, o kadar fazla teknisyen, BT ekibi, ilişki yöneticisi ve müşteri hizmetleri ekonomisi kendiliğinden gelişecektir.
Bu alanın altındaki temel dallardan biri RPA'dır (Robotic Process Automation), yani Robotik Süreç Otomasyonu. RPA, sizi BT endüstrisinde yüksek maaşlı bir rol için hazırlayabilir. İşte RPA'dan sonra hedefleyebileceğiniz diğer önemli alanlar:
-
Veri Bilimcisi
-
Yapay Zeka Mühendisi
-
Robotik Araştırmacısı
-
Yapay Zeka Mimarı
-
Robotik Tasarımcısı
2. Verileştirme (Datafication)
Verileştirme, basitçe hayatımızdaki her şeyi verilerle çalışan cihazlara veya yazılımlara dönüştürmektir. Verileştirme, insan işlerinin ve görevlerinin veri odaklı teknolojiye dönüştürülmesidir. Akıllı telefonlarımızdan, endüstriyel makinelerimize ve ofis uygulamalarımızdan yapay zeka destekli cihazlara kadar kullandığımız ve saklamak zorunda olduğumuz veriler, uzun süre hayatımızda kalmak zorunda. Dolayısıyla, verilerimizi doğru ve güvenli bir şekilde saklamak, günümüzde en çok talep gören uzmanlık alanlarından biri haline gelmiştir.
Verileştirme, BT uzmanlarına, veri bilimcilerine, mühendislere, teknisyenlere, yöneticilere ve çok daha fazlasına ihtiyaç duyar. Daha da önemlisi, sağlam bir teknoloji bilgisine sahip herkesin bu alanda iş bulmak için ilgili uzmanlıklarda sertifika alabilme imkanıdır.
Otomasyonun veri dünyasında nasıl çalıştığını anlamanıza yardımcı olması için RPA (Robotic Process Automation – Robotik Süreç Otomasyonu) gibi alanlarda kendinizi geliştirebilirsiniz. En popüler veri bilimi kariyer imkanları:
-
Büyük Veri Mühendisleri
-
Robotik Mühendisleri
-
BT Mimarı
-
İş Zekası Analisti
-
Veri Bilimcileri
3. Yapay Zeka (AI) ve Makine Öğrenimi
Yapay Zeka, son on yılda çok fazla ses getirdi ve halen en geçerli teknoloji trendlerinden biri olmaya devam ediyor. Yapay Zeka, görüntü ve konuşma tanıma, navigasyon uygulamaları, akıllı telefon kişisel asistanları, araç paylaşım uygulamaları ve çok daha fazlasındaki üstünlüğüyle zaten çok iyi bilinen bir teknoloji. Bunun dışında yapay zeka, büyük veri içindeki içgörüleri belirlemek için etkileşimleri analiz etmek, yetkililerin kaynak kullanımı hakkında daha iyi kararlar vermesini sağlayan öngörüler sağlamak, müşteri davranışının değişen modellerini tespit etmek, kişiselleştirilmiş deneyimleri geliştirmek vb. konularda kullanılmaktadır.
Yapay zeka pazarının 2025 yılına kadar 200 milyar dolarlık bir sektöre ulaşacağı ve 2023'te bilişsel ve yapay zeka sistemlerine yapılan küresel harcamaların 50 milyar doları aşacağı tahmin edilmektedir. Yapay Zeka kullanımının çeşitli sektörlerde yayılmasıyla, geliştirme, programlama, test, destek ve bakım gibi konularda yeni iş imkanları ortaya çıkacaktır.
Yapay zekanın alt kümesi olan Makine Öğrenimi de birçok sektörde aktif bir şekilde kullanılmakta ve yetenekli profesyoneller için büyük bir talep oluşturmaktadır. 2025 yılına kadar ABD'deki yeni işlerin yaklaşık yüzde 10'unu yapay zeka, makine öğrenimi ve otomasyon gibi konuların yaratacağı tahmin ediliyor (robot izleme uzmanları, veri bilimcileri, otomasyon uzmanları ve içerik küratörleri vb.).
Yapay zeka ve makine öğreniminde uzmanlaşmak, aşağıdaki roller için size yardımcı olacaktır:
-
Yapay Zeka Araştırma Bilimcisi
-
Yapay Zeka Mühendisi
-
Makine Öğrenimi Mühendisi
-
Yapay Zeka Mimarı
4. Genişletilmiş Gerçeklik
Genişletilmiş gerçeklik, Sanal Gerçeklikten, Artırılmış Gerçekliğe, Karma Gerçekliğe ve aradaki diğer her şeye kadar gerçekliği simüle eden tüm teknolojileri içerir. Bu, günümüzdeki en önemli teknoloji trendlerinden biridir. Herhangi bir somut varlığı olmayan bir gerçeklik yaratan bu teknoloji, oyuncular, tıp uzmanları, satış – pazarlama ve modelleme gibi birçok alanda çok popülerdir.
Genişletilmiş gerçeklik, üst düzey nitelikler gerektirmeyen, daha çok çevrimiçi oyun tutkusu gerektiren alanlarda da popüler kariyer imkanı sunan önemli bir alandır. Bu uzmanlıkta başarılı bir kariyer yapmak için oyun tasarımı, animasyon ve hatta düzenleme programlarını takip edebilirsiniz.
Bu arada, AR, VR ve ER'deki en iyi iş modellerini şu şekilde sıralayabiliriz:
-
Genişletilmiş Gerçeklik Mimarı
-
Yazılım geliştirici
-
AR/VR Destek Mühendisleri
-
Oyun Tasarımcıları
-
Profesyonel Oyuncular
-
Kreatif Direktörler
5. Dijital Güven
İnsanların cihazlara ve teknolojilere uyum sağlaması ve bu teknolojilerin hayatımızın ayrılmaz bir parçası ve kimi durumda da mecburi olması ile, dijital teknolojilere karşı güven ve itimat da ayrı bir iş alanı olarak karşımıza çıktı.
Dijital kullanıcılar için daha güvenli bir alan yaratmak için göz atabileceğiniz başlıca uzmanlıklar: Siber güvenlik ve etik korsanlık. Bu iki alan için de en tecrübesizden en kıdemliye kadar keşfedebileceğiniz birçok iş imkanı bulunmaktadır.
Etik korsanlık için profesyonel sertifikalar yeterli olabilirken, siber güvenlik için diploma veya yüksek lisans yeterliliği gerekli olabilir. İşte siber güvenlik ve etik bilgisayar korsanlığı alanında bulabileceğiniz en iyi roller:
-
Siber Güvenlik Analisti
-
Sızma Test Uzmanı
-
Güvenlik Mühendisi
-
Güvenlik Mimarı
-
Güvenlik Otomasyon Mühendisi
-
Ağ Güvenliği Analisti
6. 3D Baskı
İnovasyon ve teknolojideki önemli trendlerden biri de 3D baskıdır. Bu teknoloji, biyomedikal ve endüstriyel sektörlerde çok etkili olmuştur. Dolayısıyla, 3D baskı sistemleri önümüzdeki yıllarda da gelişmeye devam edecek ve kalıcı yeniliklerden biri olacaktır. Ürünleri için çok sayıda 3D baskı gerektiren veri ve sağlık sektöründeki şirketlerde birçok iş imkanı bulunmaktadır.
Yapay zeka, Makine Öğrenimi, Modelleme ve 3D baskı hakkında sağlam bir altyapınızın olması bu alan için ihtiyaç duyacağınız konulardır. Bu uzmanlık alanındaki en iyi iş imkanları:
-
Müşteri Deneyimi Program Yöneticisi
-
3D Yazıcı Mühendisi
-
Prototipleme Mühendisi
-
Robotik Eğitmeni
-
Yapay Zeka Mühendisi
-
Operasyon Sorumlusu
-
Organ & Protez Tasarımcısı
7. Genomik
DNA'nızı inceleyebilen ve onu sağlığınızı iyileştirmek için kullanabilen, hastalıklarla savaşmanıza yardımcı olan bir teknoloji hayal edin! Genomik, genlerin, DNA'ların yapısını, haritalarını, yapılarını vb. inceleyen teknolojidir. Ayrıca, bu teknoloji, genlerinizin incelenmesiyle gelecekte sağlık sorunu olabilecek hastalıkları veya olası sorunları çok önceden bulmanıza yardımcı olabilir. Genomik gibi bir uzmanlık söz konusu olduğunda, teknik ve teknik olmayan çeşitli uzmanlık alanları ortaya çıkabilir. Bu alandaki teknik işler tamamen tasarım, analiz ve tanılama ile ilgiliyken, teknik olmayan işler daha yüksek düzeyde araştırma ve teorik analiz ile ilgilidir.
Genomik alanında bulabileceğiniz en iyi roller:
-
Biyoinformatik Analisti
-
Genom Araştırma Analisti
-
Yazılım Mühendisi
-
Biyoinformatikçi
-
Genetik Mühendisi
8. Blok Zinciri (Blockchain)
Çoğu kişi blok zinciri teknolojisini Bitcoin gibi kripto para birimleri ile ilgili olarak düşünse de blok zinciri birçok yönden yararlı olabilecek güvenlik imkanları sunar. Kripto paralar, blok zinciri teknolojisini kullanan sistemlerden biridir sadece. En basit ifadeyle, blok zinciri (blockchain) yalnızca ekleyebileceğiniz, çıkaramayacağınız veya değiştiremeyeceğiniz veriler olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla bir veri zinciri oluşturduğunuz için “"zincir" terimi kullanılmaktadır. Önceki blokları değiştirememek, blok zinciri teknolojisini bu kadar güvenli kılan şeydir. Daha detaylı bilgi için Blockchain Nedir? Bitcoin Nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz. Ek olarak, blok zincirleri fikir birliğine dayalıdır, bu nedenle hiç kimse verilerin kontrolünü ele geçiremez. blok zinciri ile işlemleri denetlemek veya doğrulamak için güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyacınız yoktur.
Çeşitli endüstriler blok zinciri (blockchain) sistemlerini kullanıyor ve uyguluyor. Blok zinciri teknolojisinin kullanımı arttıkça yetenekli profesyonellere olan talep de artıyor. Genel anlamda, bir blok zinciri geliştiricisi, blok zinciri teknolojisini kullanarak mimari ve çözümler geliştirme ve uygulama konusunda uzmanlaşmış kişidir.
Blockchain ve uygulamaları ilginizi çekiyorsa ve kariyerinizi bu trend teknolojide yapmak istiyorsanız, başlamak için en doğru zaman.
Blok zincirinde uzmanlaşmak, çeşitli alanlarda ve sektörlerde kariyer imkanı elde etmenize yardımcı olabilir:
-
Risk Analisti
-
Teknik Mimar
-
Kripto Topluluk Yöneticisi
-
Frontend Mühendisi
9. Nesnelerin İnterneti (IoT – Internet of Things)
Gelecek vaat eden bir diğer yeni teknoloji trendi de IoT'dir (Internet of Things). Pek çok "nesne" artık WiFi bağlantısıyla internete ve birbirlerine bağlanabilmektedir. Dolayısıyla, Nesnelerin İnterneti veya IoT. Nesnelerin yani cihazların, ev aletlerinin, arabaların ve çok daha fazlasının İnternet üzerinden bağlanmasını ve veri alışverişini mümkün kılmaktadır.
Tüketiciler olarak, IoT'yi zaten kullanıyoruz aslında: İşten çıkarken unutursak kapılarımızı uzaktan kilitleyebiliyor veya işten eve dönerken fırınlarımızı önceden ısıtabiliyoruz. Bu teknoloji henüz hayal bile edemediğimiz birçok alanda birçok avantaj sunabilir.
Bu yeni teknoloji trendinin henüz başlangıç aşamasındayız: 2030 yılına kadar IoT cihazlarının yaklaşık 50 milyarının dünya çapında kullanımda olacağı ve akıllı telefonlardan mutfak aletlerine kadar her şeyi kapsayan birbirine bağlı cihazlardan oluşan devasa bir ağ oluşturacağı tahmin edilmektedir. Nesnelerin İnterneti'ne (IoT) yapılan küresel harcamanın 2023'te 1 trilyon ABD dolarından fazla olacağı tahmin edilmektedir. 5G gibi yeni teknolojilerin önümüzdeki yıllarda bu pazarın büyümesine yardımcı olacağı beklenmektedir.
Bu alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız, bilgi güvenliği, yapay zeka ve makine öğreniminin temelleri, ağ oluşturma, donanım arabirimi, veri analitiği, otomasyon, gömülü sistemleri anlama konularında bilgi sahibi olmanız ve ayrıca cihaz ve tasarım bilgisine sahip olmanız gerekir.
10. Siber güvenlik
Siber güvenlik, uzun bir süredir hayatımızda, diğer teknolojiler gibi o da gelişmektedir. Bu kısmen, tehditlerin sürekli olarak yenilenmesi ve farklı güvenlik durumlarının ortaya çıkmasıyla ilgilidir. Unutmamak gerekir ki verilere yasa dışı bir şekilde erişmeye çalışan kötü niyetli bilgisayar korsanları pes etmeyecek ve en zorlu güvenlik önlemlerini bile aşmanın yollarını aramaya devam edeceklerdir. Ayrıca, güvenliği artırmak için yeni teknolojilerin uyarlanması da söz konusu olmaktadır. Kısaca, bilgisayar korsanları olduğu sürece, siber güvenlik trend bir teknoloji olmaya devam edecektir.
Siber güvenlik uzmanlarına olan ihtiyacın artışının en önemli kanıtı, siber güvenlik alanındaki iş imkanlarının sayısının diğer teknoloji işlerine kıyasla üç kat daha fazla olmasıdır. Alan ne kadar zorlu olursa olsun, yüksek kazançlı gelirler sunduğu unutulmamalıdır, bu alandaki en bilinen roller:
-
Etik Hacker
-
Kötü Amaçlı Yazılım Analisti
-
Güvenlik Mühendisi
-
Güvenlik Görevlisi Şefi