Makine IQ Nedir? Y-04

Makine IQ diye bir şey yoktur. Birçok araştırmacının herhangi bir tek boyutlu ölçeğin yararına olan itirazlarına rağmen, bir bireyin zihinsel kapasitesinin birçok görev kapsamında ilişkilendirilebilmesinden (korelasyon) dolayı insanların bir IQ'ya sahip oldukları söylenebilir. Öte yandan, herhangi bir makinenin yetenekleri tamamen korelasyonsuz olabilir: Örneğin, bir makine dünya şampiyonunu satrançta yenebilirken dama veya başka bir masa oyununu oynayamayabilir. Bir makine bilgi yarışmalarını çok kolay kazanabilirken "Adın ne?" gibi basit bir soruya cevap veremeyebilir.

Makine IQ nedir?

Image by kalhh from Pixabay

Yanlış Bilinenler:

! Makine IQ’su Moore yasalarına göre artıyor: Makine IQ diye bir şey olmadığından, artmaz. Moore yasası sadece ham bilgi işlem hacmi ile ilgilenir, herhangi bir özel görevi yerine getirebilecek algoritmaların varlığı ile ilişkisi yoktur.

Zeka patlaması (Intelligence explosion) nedir?

"Zeka patlaması" terimi ilk olarak I. J. Good’un 1965 yılında yayınladığı "İlk Ultra Akıllı Makineyle İlgili Spekülasyonlar" yazısında ortaya konulmuştur. Yeterli derecede akıllı bir makinenin, daha akıllı bir makine oluşturmak için kendi donanımını ve yazılımını yeniden tasarlayabilmesi olasılığını ifade eder; bu, “insanın zekası çok geride bırakılana” kadar tekrarlanabilir.

Yanlış Bilinenler:

! Makineler insan düzeyinde zekaya sahip olduğunda bir zeka patlaması (intelligence explosion) kaçınılmazdır: Aksine: Mantiken N+1 nesil bir sistemi tasarlamak herhangi bir N neslini tasarlamaktan çok daha zordur. Yaptığımız makinelerin bazı yönleri ile insanüstü olacağı bazı yönleri itibariyle de insanlığın altında olacağı muhtemeldir; bilhassa, yoksulluğun azaltılması, kanseri iyileştirmek, vb. gibi önemli problemlerin çözülmesinde makinelerin insanlardan daha yetenekli olması, çığır açan Yapay Zeka araştırmalarını yapmadan mümkün olabilir.

Yapay Zeka sistemleri ne zaman insanlardan daha akıllı olacak?

Bu sorunun cevaplanması birkaç nedenden dolayı zordur. Birincisi, "olacak" kelimesi, bunun hava durumunu tahmin etmek gibi bir tahmin meselesi olduğunu varsayar; oysa bizim bahsettiğimiz durumda bir seçim unsuru da söz konusudur: Mesela biz insanlar bunu sürdürmemeye karar verirsek böyle bir şey hiçbir zaman olamaz. İkincisi, "daha zeki" ifadesi, gerçekten var olmayan tek bir doğrusal zeka ölçeğini varsayar. Zaten makineler bazı görevlerde insanlardan çok daha iyi ve tabii ki bazılarında da çok daha kötüdür. Üçüncüsü, makinelerde geliştirilebilecek bazı "genel amaçlı" zeka kavramı olduğunu kabul edersek, soru daha mantıklı olmaya başlar; fakat hala bu soruya kesin olarak cevap verebilmek çok zordur. Bu tür bir zekanın elde edilmesi için Yapay Zeka araştırmalarında önemli gelişmelerin olması gerekir ve bunları tahmin etmek çok zordur. Yapay Zeka araştırmacılarının çoğu, en büyük gelişmelerin bu yüzyılda olabileceğini düşünmektedir.

Güçlü ve Zayıf Yapa Zeka

Image by Computerizer from Pixabay

Yanlış Bilinenler:

! Bu hiçbir zaman olmayacak: Bilimsel atılımlar hakkında öngörülerde bulunmak gerçekten zordur. 11 Eylül 1933'te, belki de zamanının en ünlü nükleer fizikçisi Lord Rutherford, İngiliz Bilim Derneği'nin yıllık toplantısında büyük bir izleyici topluluğuna şunları söyledi: ”Atomların dönüşümünden herhangi bir  güç kaynağı elde etmeyi düşünenler boşa konuşuyorlardır.” (Daha başka birçok toplantıda da birçok formülasyon kullanarak Nükleer enerjinin serbest bırakılmasının imkânsız olduğunu söylemiştir.) Ertesi sabah, Leo Szilard nötron kaynaklı nükleer zincir reaksiyonunu bulmuştur ve daha sonra da nükleer reaktör patentini almıştır.

Kaynak: http://people.eecs.berkeley.edu/~russell/temp/q-and-a.html

İLGİLİ İÇERİKLER

Bunları da beğenebilirsiniz

İşinizi nasıl dönüştürebileceğimiz hakkında konuşalım!
Bizimle iletişime geçin
info@smartmind.com.tr